Wat is de reiskostenvergoeding 2021?

0

Als je een baan hebt of een opdrachtgever, dan moet je daarvoor meestal naar een werkplek reizen. Of je dat nu met de fiets, auto of met het openbaar vervoer doet, dit woon-werkverkeer kost je geld. In Nederland is het gebruikelijk dat je daar een vergoeding voor krijgt: de reiskostenvergoeding. Ook als je voor je werk zakelijke reizen maakt, geeft de werkgever daar een vergoeding voor. Aan de reiskostenvergoeding zijn allerlei regels verbonden. Wat kun je verwachten als je reist om op je werk te kunnen komen?

Welke soorten reiskostenvergoeding zijn er?
De reiskostenvergoeding is onder te verdelen in twee soorten: een vergoeding voor reizen met eigen vervoer en een vergoeding voor reizen met het openbaar vervoer. Daarnaast is er onderscheid tussen reizen voor woon-werkverkeer en zakelijke reizen en tussen een vaste en een variabele reiskostenvergoeding. Hier leggen wij de verschillen voor je uit.

Als je met eigen vervoer reist, maakt het in principe niet uit welk vervoermiddel je gebruikt. Of je nu met de auto gaat, op de fiets of te voet, de vergoeding is en blijft hetzelfde. Hoeveel je krijgt, hangt af van het afgelegde aantal kilometers en het aantal dagen per week dat je naar je werk reist. Meestal is de reiskostenvergoeding een vast bedrag per kilometer.

Woon-werkverkeer met het openbaar vervoer
Reis je met de bus, trein, tram of metro naar je werk, dan kan je werkgever de werkelijke kosten vergoeden. Dit kan hij doen door je een abonnement te geven voor het traject waarop je reist. Een andere mogelijkheid is dat je zelf de kosten betaalt en deze vervolgens terug krijgt van je werkgever. Je moet dan wel aantonen welke reizen je maakte, bijvoorbeeld door een overzicht van je ov-chipkaart te downloaden.

Vaste of variabele reiskostenvergoeding
Als je minimaal 36 weken per jaar naar dezelfde werkplek reist, kan je werkgever ervoor kiezen om je een vaste reiskostenvergoeding te geven. Je krijgt dan een vast bedrag per maand, onafhankelijk van het werkelijk gereisde aantal kilometers. Werk je minder of op verschillende locaties, dan kan je werkgever je een variabele reiskostenvergoeding geven. Je declareert dan de kosten op basis van de werkelijke kilometers.