Geldstress? 7 tips voor meer financiële rust!

0

Ken je dat? Je hebt financiële stress. Je moet moeten rekeningen betalen, je moet zorgen dat je een baan hebt én houdt en je moet geld achter de hand houden voor onvoorziene noodgevallen. Het is belangrijk om te weten hoe je het beste met die geldstress omgaat. Een enigszins vooruitziende blik en wat zelfkennis geven jou – zelfs als je erg veel piekert over geld – weer het gevoel controle te hebben over zowel je financiële als je mentale gezondheid. Hieronder vind je een aantal tips die je hierbij helpen.

1. Zie de waarheid onder ogen
Heel veel mensen kennen het saldo op hun bankrekening niet uit hun hoofd. Herken je dat? Vaak is men gewoon bang om te kijken.

Wil je een eerste stap zetten om met financiële stress om te gaan, dan moet je je huidige situatie eerst eerlijk beoordelen. Dat kun je doen door een lijst te maken van alle aspecten van je financiën waar je stress door ervaart.

Denk aan zaken zoals angst voor je creditcardschulden, of angst voor het verliezen van je baan terwijl je geen buffer hebt. Of wat dacht je van schaamte omdat je vóór het eind van de maand geen geld meer over hebt.

2. Orden je bankrekeningen
De volgende stap is het ordenen van je bankrekeningen. Spreek met jezelf een vast moment af om deze rekeningen te checken. Bekijk regelmatig terugkerende kosten, zijn er misschien abonnementen waar je geen gebruik meer van maakt. Of komen er bedragen voor die ten onrechte zijn afgeschreven? Je merkt dan al snel dat het één voor één aanpakken van deze problemen niet zo lastig is als het lijkt en dat je er prima toe in staat bent.

En heb je te veel bankrekeningen, dan kun je het overzicht een beetje kwijt raken. Overweeg dan om over te stappen op slechts één rekening om de inzage en controle te vereenvoudigen.

3. Stel een budget op
Nu je al je rekeningen goed hebt doorgenomen, neem je de tijd om al je uitgaven bij te houden en een budget op te stellen. Door te budgetteren krijg je inzicht waar en waarom je geld uitgeeft en op welke uitgaven je eventueel wilt en kunt besparen.

Budgetteren en het nauwkeurig bijhouden van je uitgaven maakt dat je je bewuster wordt van je uitgeefpatroon: je weet exact waar elke euro naartoe gaat. Als je weet hoeveel je aan welke dingen uitgeeft, kun je er ook voor kiezen te besparen en het geld te gebruiken voor het aflossen van een schuld. Of om te sparen voor iets groters.

Let op: in het begin kun je een ontmoedigd raken doordat je merkt dat voor sommige dingen te veel geld uitgeeft. Raak hierdoor niet uit je evenwicht. Er is niet één juiste manier en het is aan jezelf om een verdeling te vinden die voor jou werkt en waar jij gelukkig van wordt.